Time to start Talking Out Loud!

Leven met stigma’s en vooroordelen is ook een beperking

Onze overtuiging

Wij geloven in een samenleving zonder vooroordelen en stigma’s rondom het leven met een beperking. We zijn er van overtuigd dat de positie van jongeren met een beperking beter zou zijn als er meer gedeeld zou worden over hoe het is om te leven met een handicap. We geloven er in dat het mogelijk is om mensen wakker te schudden en een gesprek op te brengen over hoe het nou echt is om te leven met een beperking. Op deze manier willen we jongeren met en zonder beperking wakker schudden.

Onze werkwijze

Door het geven van lezingen en workshops bij onderwijsinstellingen en bedrijven geven we (toekomstige) professionals meer kennis over relevante onderwerpen. Door de verkoop van kleding brengen we een gesprek op gang onder mensen die anders misschien geen aanleiding zouden hebben om een eerlijk en open gesprek te starten over het leven met een beperking. Daarnaast zijn we actief op Social Media, om op deze manier nóg meer mensen te bereiken, en mensen op een leuke en speelse manier meer kennis te bieden en bewuster te maken van hun eigen vooroordelen. 

Wie zit er achter Talking Out Loud

Frank Schakel

Frank is de ervaringsdeskundige binnen Talking Out Loud. Vanaf zijn geboorte heeft hij spasticiteit in zijn handen, benen en spraak. De ervaringen en uitdagingen die hij in zijn leven met deze handicap is tegengekomen wil hij graag inzetten om anderen te helpen. Met veel optimisme en openheid geeft Frank les, houdt lezingen en laat zien hoe het is om te leven met een handicap.

Sjoerd van Harmelen

Sjoerd is het creatieve werkpaard achter Talking Out Loud. Hij houdt zich voornamelijk bezig met design en marketing. Sjoerd is afgestudeerd in media en entertainment management. Hij werkt nu naast zijn werk voor TOL bij het pensioenfonds horeca en catering. Sjoerd en Frank kennen elkaar al hun hele leven, zo lang dat Sjoerd eigenlijk niet meer door heeft dat Frank gehandicapt is.

Daniël van Riel

Daniël is een geboren en getogen hagenees en vanaf het allereerste begin houdt hij zich bezig met de communicatie en content. Buiten zijn werkzaamheden voor Talking Out Loud werkt hij in de logistiek en hij houdt van muziek maken. Daniël heeft een achtergrond in de toegepaste psychologie, en is al jaren bevriend met Frank en Sjoerd.

Verantwoording

Wij geloven in een samenleving zonder vooroordelen en stigma’s rondom het leven met een beperking. We zijn er van overtuigd dat de positie van jongeren met een beperking beter zou zijn als er meer gedeeld zou worden over hoe het is om te leven met een handicap. In Nederland leven er ruim 800.000 mensen met een motorische, visuele of auditieve beperking en deze groep draait vaak wat lastiger mee in de maatschappij. Dit komt vaak niet door de aard en mate van hun beperking maar ligt eerder aan sociale structuren en institutionele ordening. Onze missie is het doorbreken van deze sociale structuren, zowel binnen de institutionele ordening als breder in de maatschappij. Het versterken van het emancipatieproces draagt bij aan het doorbreken van de huidige situatie. (1)

De sociale structuren

De sociale structuren die bijdragen aan het buitensluiten van mensen met een beperking zitten diep geworteld in de maatschappij. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat mensen op grond van een functiebeperking worden buitengesloten op verschillende manieren. Zo kunnen voorzieningen die voor anderen als vanzelfsprekend ervaren worden, voor mensen met een beperking totaal niet vanzelfsprekend zijn. En andere veelvoorkomende vorm stigmatisering is bijvoorbeeld dat mensen met een beperking op een andere manier beoordeeld worden door de maatschappij. Zij worden snel gezien als hulpbehoevend of zelfs zielig. Veel mensen met een zichtbare beperking worden met regelmaat ook anders behandeld in contacten met anderen, denk bijvoorbeeld aan het uit handen nemen van beslissingen of het niet serieus nemen van iemand met een beperking. (2)

Het schadelijke en meest zorgwekkende aan deze sociale structuren is dat mensen, aangezien we toch allemaal kuddedieren zijn, deze stigma’s internaliseren. Dat houdt in dat mensen met een beperking zich aanpassen aan de situaties waar ze dagelijks mee te maken krijgen. Je ziet dan dat mensen met een beperking zich gaan gedragen zoals er vanuit de maatschappij van ze verwacht wordt en gaan ook zelf geloven in deze stigma’s. Dit leidt er dan toe dat mensen met een beperking minder meedraaien in de samenleving dan eigenlijk mogelijk. (2)

Het doorbreken van de cirkel

Talking Out Loud richt zich er op om deze cirkel te doorbreken. We geloven er in dat het mogelijk is om mensen wakker te schudden en een gesprek op te brengen over hoe het nou echt is om te leven met een beperking. Naar ons idee is het te rechtvaardigen dat er mensen aanstoot kunnen nemen aan onze handelingen en onze manier van communiceren. Juist doordat we sociale en maatschappelijke structuren willen doorbreken is het misschien zelfs onmogelijk om niemand tegen de borst te stuiten. Voor ons geldt: het gaat er niet zozeer om wat je zegt, maar om de hoe je iets zegt en wat de intentie er achter is. Dat is ook de reden dat wij het gerechtvaardigd vinden om te spreken van een handicap, en niet alleen de meest voorzichtige vormen van bejegening gebruiken (bijvoorbeeld fysieke beperking of uitdaging).

Contact

We zijn bereikbaar voor al je vragen, opmerkingen, tips en tops. Mail ons gerust, bel ons, stuur ons een rooksignaal of een postduif. Of nog makkelijker: vul onderstaand contactformulier in, dan nemen we vanzelf contact met je op!

Deze site gebruikt cookies om uw browse-ervaring te verbeteren. Door op deze website te surfen, gaat u akkoord met ons gebruik van cookies.